Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Εκκριτική IgA, αλλεργίες, candida, μόλυνση και διαρρέον έντερο


Εκκριτική IgA
Η εκκριτική IgA (Secretory IgA or SIgA) είναι ένας πολύ ενδιαφέρον και συχνά παραγκωνισμένος αναλύτης στην διάγνωση γαστρεντερικών και ανοσολογικών προβλημάτων.
Οι ανοσοσφαιρίνες ή αντισώματα είναι ουσίες που συνδέονται σε εισβολείς του οργανισμού ή σε περιβαλλοντικές τοξίνες με σκοπό την αδρανοποίηση ή την εξουδετέρωσή τους.
Η ανοσοσφαιρίνη Α (IgA) γενικά αποτελεί περίπου το 10-15% των ανοσοσφαιρινών του ορού και είναι η κύρια ανοσοσφαιρίνη των εκκρίσεων. Προστατεύει το αναπνευστικό, ουρογεννητικό και γαστρεντερικό σωλήνα από λοιμώξεις. Η εκκρητική IgA είναι η πιο σημαντική μορφή της IgA και ανευρίσκεται στα δάκρυα, ιδρώτα, γάλα, σάλιο και στις εκκρίσεις των βρόγχων και του γαστρεντερικού σωλήνα.
Στην πράξη, αν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις (ιώσεις κλπ), έχει προβλήματα με candida ή συχνές αλλεργίες, η SIgA είναι ένας από τους πρώτους παράγοντες που πρέπει να κοιτάξουμε. Δίνει μια καλή εικόνα για το πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό σύστημα των βλεννογόνων του σώματος και δείχνει πόσα “ανοσιακά αποθέματα” έχει ο συγκεκριμένος οργανισμός .
Η εκκριτική IgA ( SIgA ) αποτελεί την κύρια ανοσοσφαιρίνη στις βλεννώδεις εκκρίσεις. Τα κύτταρα του εντέρου παράγουν περίπου 2 – 3g SIgA κάθε μέρα, η δε παραγωγή κορυφώνεται κατά την παιδική ηλικία ενώ αρχίζει να μειώνεται μετά τα περίπου εξήντα έτη.
Πολλοί άνθρωποι όταν σκέφτονται τις βλεννώδεις εκκρίσεις, τους έρχεται στο μυαλό η μύτη και τα ιγμόρεια, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει πολύ περισσότερη βλέννα στο έντερο. Μια κολλώδης επένδυση βλέννας είναι η πρώτη γραμμή άμυνάς μας ενάντια σε γαστρεντερικά παθογόνα, όπως βακτήρια, πρωτεΐνες τροφίμων, παράσιτα, μύκητες, τοξίνες και ιούς.
antibodies-attaking-a-virusΜε απλά λόγια, τα SIgA αντισώματα εμποδίζουν μικροοργανισμούς, πρωτείνες τροφίμων και καρκινογόνες ουσίες από το να προσδεθούν στην επιφάνεια κυττάρων που θα τις απορροφούσαν. Αποτελεσματικά, δένονται τα ίδια τα αντισώματα στους εισβολείς, τους παγιδεύουν στη βλέννα και να τους σταματάνε από το να πάνε οπουδήποτε. Εξουδετερώνουν μετά κάθε βλαβερή τοξίνη που έχει απελευθερωθεί και συμβάλλουν στην απέκκριση των εισβολέων μέσω των κοπράνων.
Επίσης τα εν λόγω αντισώματα μαρκάρουν τις τροφές ως αποδεκτές για το σώμα και αυτό δείχνει γιατί τα χαμηλά επίπεδα SIgA μπορεί να είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και την πρόοδο τροφικών αλλεργιών και δυσανεξιών.
Το διαρρέον έντερο σχετίζεται επίσης με την SIgA, δεδομένου ότι, εάν τα επίπεδα της εκκριτικής IgA είναι χαμηλά, η επισκευή των ιστών του βλεννογόνου του εντέρου μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.
Που τη μετράμε;
Η SIgA δεν θα πρέπει να συγχέεται με την IgA, ένα σχετικό αντίσωμα που συνήθως ελέγχεται μέσω αναλύσεων αίματος μαζί με την IgE και IgG σε αλλεργικές και άλλες διαταραχές του ανοσοποιητικού. Η Εκκριτική IgA είναι αρκετά ανεξάρτητη από τα επίπεδα της IgA στο αίμα, και μόνο και μόνο επειδή η τιμή της μιας φαίνεται εντάξει, αυτό δεν σημαίνει ότι η άλλη είναι, άρα πάντα αξίζει να ελέγξουμε την SIgA αν η IgA στις εξετάσεις αίματος εμφανίζεται κανονική και αντίστροφα.
Η αποτελεσματική μέτρηση της SIgA γίνεται κυρίως στα κόπρανα και το σάλιο .
Μια από τις πιο αξιόπιστες μετρήσεις γίνεται στο σάλιο μέσω της εξέτασης Εκτενούς Προφίλ Επινεφριδιακού Στρες. Η εξέταση είναι ευκολότατη, γίνεται στο σάλιο και μετρά εκτος από την SIgA και δύο εξαιρετικά σημαντικές ορμόνες την κορτιζόλη και την DHEA και μάλιστα σε ολόκληρο τον ημερήσιο (κιρκάδιο) κύκλο τους:
Comprehensive Adrenal Stress Profile
Μια μικρή παραλλαγή της εξέτασης μετρά επίσης και την πολύ σημαντική ορμόνη μελατονίνη στο σάλιοεπίσης σε κιρκάδιο κύκλο!
Τι σημαίνουν τα αποτελέσματά της;
Τα επίπεδα της SIgA μπορεί να εμφανιστούν τόσο χαμηλά όσο και υψηλά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δυστυχώς ευρίσκονται με χαμηλά επίπεδα SIgA και αυτό σχετίζεται άμεσα με χρόνια προβλήματα του ανοσοποιητικού όπως χρόνιες αλλεργίες, δερματικές παθήσεις ή συνεχείς λοιμώξεις. Στα Εργαστήριά μας βρίσκουμε συχνά ανθρώπους που δεν μπορούν να διορθώσουν αποτελεσματικά το πρόβλημά τους της candida, για παράδειγμα, να έχουν χαμηλή SIgA. Σε μια τέτοια περίπτωση τα επίπεδα θα πρέπει να κανονικοποιηθούν πριν από οτιδήποτε άλλο, αλλιώς το σώμα απλά δεν έχει την ικανότητα να πολεμήσει. Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη και τα άτομα με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού φημίζονται για τα χαμηλά επίπεδα της SIgA τους, καθώς και οι περισσότεροι πάσχοντες από νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα. Το Χρόνιο Στρες έχει επίσης πολύ σημαντική επίδραση στα επίπεδα της SIgA.
Χαμηλά επίπεδα της SIgA μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι μιας συνεχιζόμενης «ανοσιακής κόπωσης», μιας κρυφής αλλεργίας ή δυσανεξίας ή κάποιας άλλης κατάστασης που κάνει το ανοσοποιητικό διαρκώς υπερενεργό. Αυτο εν δυνάμει μπορεί να είναι σοβαρό και θα  πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά αφού μπορεί να σημαίνει μια πιθανώς αδιάγνωστη αυτοάνοση διαταραχή.
Σύμφωνα με την εμπειρία μας, αν ο ασθενής συνεχίζει να έχει χαμηλά επίπεδα εκκριτής IgA, αυτό θα προσβάλλει και την λειτουργία των επινεφριδίων με αποτέλεσμα μια χρόνια κόπωση. Για το λόγο αυτό συστήνεται η εξεταση της κορτιζόλης και της DHEA να γίνονται παράλληλα με την μέτρηση της SIgA καθώς σε μεγάλο βαθμό είναι αλληλοεξαρτώμενες.

Περιστασιακά, βρίσκουμε υψηλά τα επίπεδα της SIgA και αυτό τις περισσότερες φορές σημαίνει μια φλεγμονή του εντέρου ή οξεία ανοσολογική απόκριση σε κάποιο είδος παρούσας λοίμωξης. Μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω συνήθως με ένα συνδυασμό αιματολογικών εξετάσεων ή/και μια πλήρη γαστρεντερική ανάλυση για πιο λεπτομερή διάγνωση.
Θεραπεία
Η κανονικοποίηση των επιπέδων της SIgA είναι πολυπαραγοντική. Η μείωση του στρες, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και η σωστά υποστηριζόμενη διατροφή  έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα της SIgA . Επίσης η χρήση προβιοτικών, β-γλυκανών και πεπτικών ενζύμων σε συνδυασμό με στοχευμένεςβιταμίνες , μεταλλικά στοιχεία, λιπαρά οξέα και αμινοξέα είναι εξαίρετες μέθοδοι για την αύξηση της βλεννογόνιας ανοσιακής απόκρισης. Βιοχημικά γνωρίζουμε ότι η χολίνη, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, η γλουταθειόνη, η γλυκίνη, η γλουταμίνη, η φωσφατιδυλοχολίνη όπως επίσης και η Βιταμίνη C και ο Ψευδάργυρος είναι όλα απαιτούμενα για την αποτελεσματική παραγωγή των αντισωμάτων οπότε η πρώτη γραμμή θεραπείας έχει να κάνει με την υποστήριξη των επιπέδων των ουσιών αυτών.
Σύμφωνα με την εμπειρία μας μια σαφής ανάκαμψη της κλινικής εικόνας μπορεί να πάρει 4-6 μήνες, και εδώ η συνέπεια είναι το κλειδί. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου τα επίπεδα της SIgA  είναι πολύ χαμηλά, μπορεί να χρειαστούν και χρόνια διαρκούς υποστήριξης του ανοσοποιητικού ταυτόχρονα με την έρευνα για πηγές κόπωσής του όπως και προαναφέραμε. Πολλές φορές η κόπωση είναι πολυεπίπεδη
και σε κάποιες περιπτώσεις, ασθενείς εμφανίζουν και μυκητιακή και βακτηριακή και παρασιτική λοίμωξη! Η θεραπεία συχνά εμπλέκει  ενίσχυση των επινεφριδίων και του θυρεοειδή, αύξηση της κυτταρικής και ηπατικής αποτοξίνωσης, αποτοξίνωση βαρέων μετάλλων, εξάλειψη αλλεργιογόνων επούλωση του εντερικού γραφμού, βελτίωση της απορρόφησης και θρέψη με στοχευμένες βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα.
Σε περιτπώσεις ανάγκης μείωσης των επιπέδων της SIgA, πρέπει πρώτα να βρεθεί ο ένοχος που προκαλεί φλεγμονή ή λοίμωξη. Ύστερα ρυθμιστές του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα προβιοτικά και η aloe vera βοηθούν. Επίσης ενζυμική υποβοήθηση ανάμεσα στα γεύματα και πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως ΕΡΑ και DHA ανήκουν επίσης στις θεραπευτικές μεθόδους. Εάν το σώμα είναι πολύ όξινο, θα πρέπει να διορθωθεί με αλκαλοποιητικά μέταλλα όπως κάλιο και, αντιστρόφως , πρέπει επίσης να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει αρκετή ποσότητα οξέος στο στομάχι. Τέλος για να αντισταθμιστεί οποιαδήποτε φλεγμονώδης βλάβη στους ιστούς, αντιοξειδωτικά και μέταλλα όπως ψευδάργυρος και σελήνιο είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών .
Η LR HEALTH & BEAUTY SYSTEMS  προτοπορει με τα μοναδικα προιοντα της την  προληψη και θεραπεια με φυσικο τροπο.
ΤΑΞΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  6980052882

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου